zetynara

~~~~~~~love is in the air~~~~~~

Followers, Thanks.... guys....

Nuffnang

Friday, November 23, 2012

Bateri kereta Saga BLM..

Assalammualaikum...

Pelajaran hari ini ialah tukar bateri keta bagi saga atau lain-lain keta adalah sama...(rasenyerlah). Semalam keta x boleh nk start sbbkan bateri kereta rosak, nasib baik kat office,ade colleague dok teman... weouls plk sama2 perempuan, i dengan agak tenangnyer tanye member nie.. "cm ne nie farha.. nak panggil mekanik ker..?" pastu dia jawab "x per i tnye abg i dulu.." dok call2 abg dia x angkat phone.. oleh kerana dh maghrib so dok pikir2 nak panggil mekanik.. gi  kat bengkal bwk mekanik ke office.. pas check2 keta i, die kata bateri rosak.. pastu dok tnye i dh berapa lame bateri ni x tukar "selama i pakai, i mmg x pernah tukar bateri keta lg.." so die dok explain supposedly after a year or two i dh kene tukar bateri..

Perempuan kan mana nak kisah sgt..(perempuankan insan ynag lembut.. wakakaka..!!!) diaorg dok kate nak tukar bateri ker.. i mcm takut2 x berani lah.. pastu i dok pikir2 n my colleague pun dok ckp baik buat sendiri "abg farha boleh buat kan.." heheh.. i dok pikir x per lah baik suruh abg dia jer...

bateri baru

Hari nie dok pikir2 baik i buat sendiri jer.. alah wiring umah pun i buat why not bateri keta sendiri kan hehehe...!! Masuk2 office jer terus google bagaimana cara nak tukar bateri keta.. senang jer rupenyar basic bateri punye installation jer.. negetive (-) belah kanan n positive (+) belah kiri..

Dengan paki baju ala2 kimononyer.. cari spanar kat bonet belakang, n tanpa pikir panjang buka bolt n nut yang mengikat bateri.. loosekan nut kat bateri (+) selesai positive br loosekan yang negative (-) (di ingatkan tanggal yang positive dulu baru yang negative yer.. kang de plk spark kang..)



bateri lame

Hanboi lengan baju sikit punyer beso..hehehe..!!! senang jer.. hehe!! buat pe nak bayo kat mekanik klu u guys boleh buat kan.. i sendiri boleh buat niekan korang yang lelaki lagi la boleh kan..kan..kan...!! (manje sgt kat tangan tu..)
baju lengan beso sgt.. hehe!!!

Dengan gigihnyer

creadit to Farha Sulaimi hehe!!! dia tukang snap n merangkap pembantu i hehehe!!! chaiyok farha... u are the best...hehe!!! 

setelah berjaya.. hehehe!!

Lastly turn on ur engine... klu hidup, u berjaya, klu x hidup better u panggil mekanik hehehe!!! 


P/S: Peringatan untuk cable negative jgn sesekali bersentuhan dengan equipment besi yang ada di engine.. sebb takut nnty spark kat u punyer cable k... PENTING ni!!!!



1 comment:

Nur Ezqy said...

rm1/pc upt pregnancy dan opk kesuburan
email; lovidoobidoo@gmail.com
blogshop; http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com